RUTES

Sistema hidràulic del Molí

Entre tots els mètodes emprats al llarg dels segles per regar les terres dels notre municipi destaca un per damunt de tots pel seu carácter ancestral i per les constants modificacions al llarg dels segles fetes pels pobladors de Xeresa empesos per les necessitats: el sistema hidràulic del Molí.
La realitat del període islàmic seria allò que a la documentació cristiana de 1611 s’anomena com Font del Molí. Una construccions d’obra per dur el fil d’aigua de la font ( a uns centenars de metres a l’oest del molí ) fins les hortes.
Posteriorment, en període andalusí, l’aigua va ser canalitzada mitjançant dos Canals subterrànies a manera  de canals ( qanat en àrab ). Un sistema desenvolupat com a mínim des del segle XV que servia per regar les terres situades a l’oest del Ravalet reaprofitant l’aigua usada al molí i acumulant-se més al sud en la seua bassa ( en les proximitats de l’actual AP7 ).

Al període modern ( s. XVII i XVIII ) el descens del cabdal de la font fa poc servibles les antigues canals i obliga a construir la bassa triangular i posteriorment les noves galeries subterrànies o alcavons ( 1877 i 1914 )  per regar les hortes i dur aigua al poble.


Descarrega el pdf de la ruta

Aqüeducte
Forn de calç
Molí
Barranc
Penal del Molí
Respiralls alcavó
Canal
Partidor sXVII
Molí
Eixida canal excavada
Aritjol